5 dingen die u moet weten over uw facturen

5-choses-à-savoir-sur-ses-factures

Kinderen gaan terug naar school en de hogescholen en universiteiten openen opnieuw hun deuren. Iedereen pikt zijn leven weer op waar we het voor de zomer hebben achtergelaten.

Daarom hebben we dit artikel een studentikoos tintje gegeven en nemen we u graag mee door de geschiedenis van de factuur.

In alle eerlijkheid, we zijn zo gewoon geraakt aan het opmaken, behandelen en betalen van facturen dat we ons zelfs niet meer de vraag stellen waar dit vreemd stukje papier eigenlijk is ontstaan. Een stukje papier dat een belangrijke rol speelt in het leven van iedereen, zowel privé als professioneel. En momenteel een transformatie ondergaat, die naar volledige digitalisatie.

  1. Terug in de tijd

7000 jaar geleden reeds gebruikten de Mesopotamiërs een systeem van munten, vervaardigd uit klei, om handelstransacties te voldoen. Al snel volgde het gebruik van een klei tablet (nee, geen iPad…) waarop men de bezittingen van een persoon noteerde.

Dankzij de verdere evolutie van het schrift, de handel, de wiskunde en de uitvinding van het papier, zag de eerste rudimentaire vorm van boekhouding het licht.

  1. De Middeleeuwen, meer dan alleen oorlog voeren

De factuur zoals wij die vandaag kennen (op een paar details na), ontstaat tijdens de middeleeuwen. Het woord is afgeleid van het Latijnse “factura”, wat zoveel betekent als “fabrikatie” of “handelswijze”. Vanaf de 15e eeuw wordt deze wijdverspreid gebruikt en heeft deze de vorm zoals wij die vandaag kennen. Maar het duurt nog een eeuw alvorens zij overal ‘factuur’ wordt genoemd. Zo hebben de Middeleeuwen, die vooral bekend staan om hun vooruitgang in oorlogsvoering, toch ook hun steentje bijgedragen.

  1. De rekenmachine

De komst van de rekenmachine dateert uit de 17e eeuw. We hebben deze uitvinding te danken aan Blaise Pascal, wiskundige, natuurkundige en filosoof. Tot dan werden berekeningen gedaan op basis van telramen en munten. Deze uitvinding maakte het mogelijk om veel sneller transacties af te rekenen en gaf een boost aan het aantal handelsverrichtingen die konden worden uitgevoerd.

  1. Daar komt de computer

Aan het einde van de 19e eeuw schrijft de Amerikaanse overheid een wedstrijd uit voor de uitvoering van een volkstelling. Herman Hollerith wint de wedstrijd met de machine die hij heeft ontworpen. Hiermee ontstaat ook de onderneming TMC (Tabulating Machine Company), die een paar jaar later wordt omgedoopt tot IBM (International Business Machines). De machine die daar wordt gebruikt wordt gezien als de eerste stap naar de uitvinding van de computer, die uiteindelijk pas in de tweede helft van 20e eeuw kantoren en huiskamers zal veroveren.

  1. Enkele cijfers

In België wordt een factuur gemiddeld na 14 dagen betaald. Deze periode is langer geworden na de crisis van 2008 en zal jammer genoeg ook na de COVID periode waarschijnlijk opnieuw toenemen.

We zijn met allen ook verplicht om onze facturen 7 jaar bij te houden (10 jaar voor de bouwsector), dus gooi die oude dozen zeker nog niet weg.

Op naar de dematerialisatie

Vandaag zetten reeds vele grote en kleine bedrijven in op de digitalisatie van hun administratie en processen. Dit bevat immers ook een aantal grote voordelen. Om er maar enkele te noemen: tijdswinst, kostenbesparing, efficiëntie,… en het is daarenboven ook nog eens beter voor de milieu.

Toch blijft het ook voor vele ondernemers een hachelijke onderneming om volop in te zetten op digitaal. Bij Geneto kunnen we u hierin begeleiden en zelfs oplossingen op maat van uw onderneming uitwerken.

Aarzel dus niet om ons te contacteren voor een demo van onze producten en diensten, op locatie of vanop afstand. Heeft u vragen? Contacteer ons en wij antwoorden met plezier op al uw vragen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn